Jury Marie Kleine-Gartman Essay 2016

De jury van de Maria Kleine-Gartman Essay prijs 2016 bestaat uit theatermaker Daria Bukvić; consultant, coach en bestuurd Mavis Carrilho; redacteur kunst van De Groene Amsterdammer Roos van der Lint en bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voormalig directeur van de Boekmanstichting Cas Smithuijsen (voorzitter).

Daria Bukvić  (Tuzla,1989) is een Bosnisch-Nederlandse theaterregisseur. Sinds haar afstuderen aan de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht in 2011, heeft Bukvić voorstellingen geregisseerd voor onder meer Frascati Producties, De Parade, Toneelschuur Producties en Zina. In 2014 kwam Bukvic met de eerste voorstelling van haar eigen Stichting Daria Bukvić: NOBODY HOME. Deze persoonlijke voorstelling over vluchtelingenproblematiek werd een groot succes met lovende recensies en uitverkochte zalen. NOBODY HOME werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015 Hierna regisseerde Bukvić JIHAD, een jongerenvoorstelling gericht op het bespreekbaar maken van radicalisering onder scholieren. JIHAD is op dit moment door het hele land te zien. Bukvić is meerdere malen voor haar werk onderscheiden. In de zomer van 2015 ontving ze de Van Praag aanmoedigingsprijs uit handen van Adelheid Roosen en het Wim Bary Stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds. In augustus 2016 won ze de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Stimulering. Bukvić is vanaf 2017 als regisseur verbonden aan het Nationale Theater.

Mavis Carrilho (1960) is een ondernemende en veelzijdige organisatieadviseur en -coach met ruime ervaring in de not-for-profit (m.n. de sector kunst en cultuur), overheid (m.n. G4 en landelijk) en profit-sector (m.n. de financiële dienstverlening). Zij is gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken van directie- en managementteams en begeleidt teams in het effectief verbinden van ambitie, belangen en mensen, en realiseren van vernieuwing. Diversiteit en inclusie zijn daarin sleutelvoorwaarden. Momenteel is zij onder meer lid van de Raad van Toezicht van Fonds Podiumkunsten en van Holland Festival.

Roos van der Lint (1985) maakt vanaf januari 2014 als kunstredacteur deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer. Daarvoor studeerde zij kunstgeschiedenis in Leiden, liep stage bij het Solomon R. Guggenheim Museum in New York en bezocht kunstevenementen wereldwijd. Ze werkte eerder als redacteur bij Kunstbeeld,schrijft freelance voor diverse kunstbladen over hedendaagse kunst en geeft les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 2013 verscheen bij Veen Media Waarom ik kunst maak, een bundel met interviews met internationale kunstenaars.

Cas Smithuijsen (Amsterdam, 1949) was achtereenvolgens medewerker van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, secretaris van de Amsterdamse Kunstraad en directeur van de Boekmanstichting, Nederlands kenniscentrum voor kunstbeleid. Daar publiceerde hij zo’n tweehonderd artikelen over actuele ontwikkelingen in het kunstenveld. Hij was ook betrokken bij ontwikkeling van internationaal cultuurbeleid, in het bijzonder in Zuidoost Europa en Turkije. Momenteel is hij o.m. bijzonder hoogleraar bij de Radboud Universiteit Nijmegen, vakgroep Algemene Cultuurwetenschappen. Zijn laatste publicatie is Bergen verzetten. Consumentmacht in de kunstwereld.